Płyty indukcyjne – wydajność i bezpieczeństwo w kuchni

Płyty indukcyjne – wydajność i bezpieczeństwo w kuchni

Płyty indukcyjne to najnowocześniejsze jak na razie rozwiązanie do kuchni. Gotowanie na takich płytach jest nie tylko o kilka szybsze, niemniej jednak także energooszczędne. Główną pozytywną włąściwością, którą posiadają płyta indukcyjna mastercook jest jej wysoka wydajność, która wynosi do 90 %.

Wydajność tak jest dwukrotnie wyższa niż w przypadku tradycyjnych kuchenek gazowych, niemniej jednak konieczne jest stosowanie na niej specjalnych garnków i naczyń. Teraz tak wysoka wydajność stwarza, że płyta indukcyjna Siemens pozwala na szybsze i tańsze gotowanie. W dodatku potrawy opracowane na płycie indukcyjnej mogą smakować nieco inaczej, nawet jeśli przygotowywane są z dokładnością według takich samych przepisów. Wynika to z tego, że płyta indukcyjna działa w taki sposób, że powierzchnia garnka nagrzewana jest równomiernie, a nie tylko w określonych punktach. Wręcz podczas gotowania sama płyta indukcyjna się niewątpliwie nie nagrzewa.

Znaczy to nie tylko że gotowanie jest o wiele bezpieczniejsze, gdyż nie ma żadnego ryzyka poparzenia się, ale także umożliwia to na jej wygodniejsze sprawniejsze czyszczenie. Wszystkie zabrudzenia mogą być skasowane w tej samej chwili i bez konieczności ich szorowania, w tej chwili dlatego że płyta indukcyjna podczas gotowanie się nie nagrzewa, tak zatem zabrudzenia w żadnym razie nie będą przylegać do jej powierzchni, tak jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych kuchenek. Fakt że płyty indukcyjne nie potrzebują do działania gazu nie tylko oznacza oszczędności w domu, niemniej jednak także kategorycznie wyższy poziom bezpieczeństwa.

Ulatniający się gaz nie stanowi ryzyka dla domowników, ani dla innych mieszkańców lokalu wielorodzinnego. Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo groźny ma możliwość być wybuch gazu. Ale są też i gorsze strony korzystania z płyty indukcyjnej. Pierwszą złą właściwością są wysokie koszty zarówno samych kuchenek tego typu, jak również nowych zastawów garnków potrzebnych do gotowania. Istnieje też wyższe ryzyko awarii takiej kuchenki, w porównaniu z kuchenką gazową, w której tak de fakto nie ma się w praktyce co zepsuć.

Dodaj komentarz