Obrus a cerata – wady i zalety obu rodzajów nakrycia stołu

Obrus a cerata – wady i zalety obu rodzajów nakrycia stołu

Stół jest niewątpliwie najważniejszym meblem w całej naszej kuchni. To przy nim zasiadamy z rodziną, ze znajomymi i spożywamy posiłki, nawet kilka razy dziennie. Z pewnością przyjemnie jest zasiadać do czystego, schludnie nakrytego stołu. Dlatego też biorąc pod uwagę walory estetyczne, nakrycie stołu jest ważnym elementem. Jeśli zdecydujemy się nakryć stół obrusem, pamiętajmy o tym, aby serwetki, nakrycia stołowe i inne elementy znajdujące się na stole dobrze komponowały się ze sobą. Jeśli przykładamy dużą wagę do estetyki, zadbajmy o to, aby odcień koloru, w jakim jest nakrycie, harmonizował z ogólnym wystrojem naszej kuchni.

Nakrycie stołu powinniśmy dopasować do okoliczności, w jakich spożywamy posiłek. Jeśli przy obiedzie będą obecne dzieci, wówczas lepszym rozwiązaniem będzie cerata, ponieważ dużo łatwiej jest usunąć z niej zabrudzenia. W szczególności, gdy podajemy potrawy, z których plamy mogą być bardzo trudne do usunięcia np. ćwikła czy czerwone wino.

Cerata jest bardzo ciekawym rozwiązaniem ze względu na bogate wzornictwo i kolorystykę. Do wyboru mamy tysiące różnorakich wzorów. Mamy ceraty w owoce, warzywa, kwiatki, jednolite, wielokolorowe. Spektrum wyboru jest naprawdę duże, z pewnością każdy wybierze coś dla siebie. Kolejną zaletą cerat jest wspomniana już wcześniej łatwość w czyszczeniu. Materiał, z którego są zrobione pozwala na łatwe usunięcie zabrudzeń nawet przy pomocy zmywaczka kuchennego.

Przechodząc natomiast do obrusów, należy zaznaczyć, że w porównaniu do cerat są one dużo bardziej eleganckie, dlatego też stół nakrywa się obrusem w przypadku bardziej uroczystych okazji. Jednak usunięcie z obrusu plamy przykładowo po czerwonym winie nie jest rzeczą prostą. W tym aspekcie obrusy wypadają dużo gorzej w porównaniu do cerat.

Obecnie na rynku możemy spotkać obrusy plamoodporne, jednak nie zawsze spełniają one należycie swoją funkcję. Jak widzimy, oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Wybierając nakrycie do stołu należy wziąć pod uwagę okoliczności i warunki spożywania posiłków, a następnie podjąć właściwą dla nas decyzję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.