Jednymi z rozlicznych urządzeń znajdujących szerokie zastosowanie w lokalach gastronomicznych oraz pozostałych obiektach świadczących tego rodzaju usługi są miksery spiralne. Jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny, to pod tym kątem zasadniczo odbiegają od tego, co wszystkim kojarzy się ze słowem „mikser” – mówiąc o czymś takim, mamy zazwyczaj na myśli miksery ręczne, takie bowiem zresztą kupowane są na użytek domowy, gdzie potrzeby są jednak inne aniżeli w przypadku lokali gastronomicznych.
Wspominane powyżej miksery spiralne to typowe miksery gastronomiczne – a zatem nie znajdzie się ich z zwykłych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego, ale tylko i wyłącznie w takich, które trudnią się sprzedażą wyposażenia produkowanego z myślą o profesjonalnej gastronomii. Tego rodzaju urządzenia są naprawdę dosyć duże. Oczywiście, na rynku dostępne są rozmaite ich modele. Różnią się one między sobą pod wieloma względami, dla przykładu pojemnością dzieży – czyli naczynia, w którym rozrabia się dla przykładu ciasto. Pojemność ta równie dobrze wynosić może dwadzieścia litrów, co i trzydzieści pięć, a nawet siedemdziesiąt. Tak więc bez najmniejszych problemów miksery spiralne mogą zostać dostosowane do potrzeb danego lokalu gastronomicznego. Rzecz jasna pojemność takiego pojemnika (który – mówiąc przy okazji – w dostępnych w sprzedaży modelach jest wyjmowany) automatycznie przekłada się na rozmiary całego urządzenia oraz na jego wagę.
A wiedzieć trzeba, że urządzenia te do lekkich nie należą – ważą bowiem po kilkadziesiąt kilogramów, w związku z czym trzeba wygospodarować dla nich odpowiednią ilość miejsca. Ustawić je trzeba też tak, aby dostęp do nich był łatwy i szybki. Mają przecież za zadanie ułatwiać pracę, a nie ją utrudniać. Stanowisko pracy osoby obsługującej taki mikser musi być zorganizowane we właściwy sposób. To akurat nie powinno stanowić jakiegoś większego problemu, w chwili obecnej bowiem lokale gastronomiczne organizuje się w bardzo profesjonalny sposób i jest to standard.