Dieta wysokobiałkowa, ale dla kogo? Kiedyś o dietach wysokobiałkowych pisano tylko w specjalistycznych książkach medycznych , stosowane są w celu regeneracji organizmu, często przy chorobach wątroby, ogólnym wycieńczeniu. Teraz dietę wysokobiałkową stosuje bardzo duży odsetek ludzi. W tej chwili najmodniejsza jest dieta proteinowa dr Dukana.
Dieta Dukana w dużym uproszczeniu polega na ograniczeniu spożywanych produktów do białek. Białka należą do najważniejszych składników pokarmowych i nie mogą być zastąpione żadnymi innymi związkami. Nie są również w organizmie magazynowane, muszą więc być dostarczane w codziennej diecie. Przy niedoborze białka w pożywieniu mogą pojawiać się różne zaburzenia zdrowotne, jak na przykład: pogorszenie metabolizmu, zanik tkanki mięśniowej, zmiany chorobowe w narządach, spadek odporności, ogólne osłabienie.
W przeciwieństwie do węglowodanów, białka prawie nie wpływają na produkcję insuliny przez trzustkę, przez co nie powodują podniesienia poziomu cukru we krwi. Białka wykorzystywane są do budowy masy mięśniowej i produkcji nowych komórek. Gdy jest ich mało w diecie zamiast tkanki tłuszczowej redukowana jest tkanka mięśniowa. Białko powoduje uczucie sytości i ma ogromny wpływ na naszą sylwetkę. Teoretycznie rzecz biorąc białka przynoszą same korzyści bez efektów ubocznych takich jak gromadzenie tkanki tłuszczowej. Jednak czym innym są korzyści płynące z białek, a czym innym straty spowodowane ograniczeniem innych składników.
Zdrowotność tej diety budzi wiele wątpliwości wśród specjalistów. Białko w diecie powinno służyć do celów budulcowych ( budowa masy mięśniowe) i celów regulujących ( budowa enzymów i hormonów), białko nie powinno być traktowane jako źródło energii. W diecie Dukana, białko jako traktowane jako źródło energii. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować źródłem energii powinny być węglowodany oraz tłuszcz.
Dieta białkowa jest dietą ketogenną, czyli zakwaszającą organizm. Dieta wysokobiałkowa bardzo obciąża nerki, ketony, które powstają, muszą zostać wydalone przez organizm, nerki muszą bardzo ciężko pracować, aby się pozbyć nadmiaru tych szkodliwych związków. Wiele osób stosujących tego rodzaju diety, nie zdaje sobie sprawę, jak ważne jest picie wody. Niestety nawet przy wypijaniu dużych ilości wody można doprowadzić do uszkodzenia nerek.
Dieta wysokobiałkowa jest dietą bardzo ubogą w błonnik, w konsekwencji możemy cierpieć na bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, w jelitach mogą powstawać stany gnilne, ponieważ jest zbyt dużo białka pochodzenia zwierzęcego, które jest w nadmiernych ilościach ciężkostrawne. Dieta ta uboga jest w witaminy, minerały, możemy mieć problem z paznokciami oraz włosami. Dieta ta prowadzi do spadku wagi, ale poprzez spadek ilości wody w organizmie, a nie spadku tkanki tłuszczowej!!! Dieta jest bardzo niskokaloryczna, a to pierwsza droga do efektu Jo-jo.
Nie musisz być specjalistą żywieniowym, aby zauważyć , że w dietetyce też jest moda. Średnio co dwa lata jest ogromna moda na jakąś dietę…. Niejedna pewnie osoba dała się uwieść modowym nowościom.
Pamiętasz na pewno mode na dietę Kwaśniewskiego, dietę Kopenhaską, Atkinsa, plaż południowych, ze względu na grupę krwi itp. Każda z tych diet ma swojego autora, który bardzo silnie broni swoich przekonać dotyczących dietetyki. Autorzy diet wydają książki, zbijają pieniądze na naszym naiwnym marzeniu o idealnej sylwetce, myślimy, że jak za dotknięciem magicznej różdżki nasza waga będzie idealna, po krótkim czasie stosowania diety.
Diety, te nie nauczą nas jak prawidłowo się odżywiać, jak utrzymać idealną sylwetkę. Opierają się na bardzo rygorystycznych zasadach, nie wolno jeść wielu produktów. Takie diety bardzo często zubożają nasz organizm w cenne składniki odżywcze. Diety te nie są dostosowane do indywidualnych potrzeb danych osób, stosuje je każdy, bez konsultacji z osobami znającymi się na dietetyce.
U dużej części osób powstają poważne zaburzenia zdrowotne po stosowaniu diet. Znam przypadki zapalenia pęcherzyka żółciowego, ataków dnawych, omdleń, wycieńczeń, zapaleń jelit.
Pamiętaj , tylko regularne i odpowiednie zmiany sposobu żywienia mogą doprowadzić do sukcesu. Diety cud w ogóle nie przynoszą efektu, są skuteczne na chwile, a potem koszmar zbędnych kilogramów wraca. Po każdej diecie jest coraz gorzej, mamy bardzo osłabiony metabolizm. Im dana osoba stosowała więcej diet, tym trudniej jest jej pomóc.