Własnoręcznie wykonane ozdoby choinkowe nadają świętom uroku. Niespotykane wzory ozdób pozytywnie wyróżniają się na tle zalewu marketowych produktów. Poniżej mamy dla Was kilka pomysłów, jak zrobić ozdoby na choinkę.
<h2>Ozdoby ze styropianu</h2>
Styropianowe formy są tanie i ogólnodostępne. Bombki wielu rozmiarach są leciutkie i nie obciążają zbytnio gałązek choinki. Można je ozdobić barwnymi cekinami wpinanymi na szpilki, mogą być jednobarwne lub w kontrastowe pasy. Ślicznie wyglądają bombki owinięte błyszczącym materiałem lub koronką lub wielowarstwowe: najpierw owinięte ciemnym materiałem, a następnie ozdobione białą koronką.
Styropianowe bombki można również malować farbami – najlepszy efekt dają farby o metalicznym połysku, nadające ozdobom lekkości. Świetne są także farby imitujące efekt sztucznego śniegu – pomalowane nimi bombki wyglądają jak śniegowe kulki wiszące na choince.
<h2>Ozdoby na bazie plastikowych bombek</h2>
W okresie świątecznym można kupić bombki z przezroczystego plastiku, rozkładane na dwie połówki. To jest świetne rozwiązanie dla osób lubiących zmiany – do środka bombki można wkładać różne rzeczy, a tym samym za każdym razem bombka będzie miała inny wzór. Rodzice małych dzieci mogą zaproponować maluchowi zrobienie własnej bombki poprzez włożenie do środka ulubionego autka lub postaci z bajek. Ciekawym pomysłem jest umieszczenie w nich zwiniętych kawałków łańcucha choinkowego lub główek kwiatów (mogą być sztuczne). Nawet zwinięta w luźną kulkę aluminiowa folia kuchenna, po włożeniu do bombki, będzie pięknie rozpraszać światło. Najlepsze jest to, że gdy wzór nam się znudzi możemy otworzyć bombkę i w następnym sezonie włożyć do niej coś innego.
<h2>Ozdoby ze słomy</h2>
Słomiane ozdoby są wbrew pozorom łatwe do wykonania, jednak jeśli robisz je pierwszy raz, najpierw narysuj wzór na kartce. Potem zmierz długość poszczególnych elementów i ich ilość, a następnie potnij słomę na odpowiednie kawałki. Potem należy nawlec kawałki słomy na kolorową nić, aby powstała ozdoba według wcześniej narysowanego wzoru.
<h2>Owoce – świeże i suszone</h2>
Tradycyjnie na choince możemy zawieszać jabłka – należy wybierać niezbyt duże owoce, o intensywnym wybarwieniu, żeby nadmiernie nie obciążać gałązek. Bardzo efektowne są także suszone owoce – można je przygotować samodzielnie przy użyciu suszarki do grzybów.
Bardzo efektownie wyglądają też mandarynki, można w nie również powtykać goździki – nie dość, że będą wyglądały ciekawie, to jeszcze będą pięknie pachnieć.
Pomarańcze, cytryny i limonki należy pokroić w plasterki o grubości około pół centymetra i dokładnie wysuszyć. Plastry stają się twarde, zachowują kolor owocu, a ich wnętrze jest lekko przejrzyste i przepuszcza światło lampek choinkowych. Takie plasterki wystarczy nawlec na nitki i powiesić na gałązkach, nawet na tych najcieńszych.