Dobrze dobrany blat jest podstawą funkcjonalnej kuchni. To na nim kroimy, mieszamy, kładziemy (ciepłe i zimne rzeczy). Blat kuchenny przede wszystkim musi być wytrzymały. Ale nie możemy też zapomnieć o jego estetycznej stronie. Wygląd i funkcjonalność muszą iść w parze. Jaki blat kuchenny wybrać?
Drewniany blat kuchenny
Drewniane blaty są częstym rozwiązaniem stosowanym w kuchni. Dodają jej elegancji, ale też ciepła. Jednak żeby blat drewniany był wytrzymały, to musimy zainwestować w niego niemałe pieniądze. Odporne na zalania, które w kuchni są nieuniknione, a w tym na odbarwienia są blaty z drewna egzotycznego. Za to minusem blatów drewniany jest ich czasochłonna pielęgnacja. Blat drewniany należy odpowiednio często impregnować, tak żeby zachować jego kolor i wytrzymałość. Warto także pamiętać, że drewniane blaty nie są odporne na zarysowania oraz wysokie temperatury.
Blat kuchenny ze spieku kwarcowego
Coraz popularniejsze stają się blaty ze spieku kwarcowego. Dlaczego? Wyróżnia je bardzo duża odporność na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, o które w kuchni nietrudno. Na blacie wykonanym ze spieku kwarcowego możesz kroić (nie będziesz potrzebować osobnej deski), stawiać gorące garnki i nie bać się o pozostawienie śladów. Równie ważny jest ich wygląd. Przypominają marmur, są jasne i niezwykle eleganckie. Blaty ze spieku kwarcowego możesz zobaczyć stronie blaty kuchenne Kraków.
Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego
Nazwa jest skomplikowana, ale warta zapamiętania. Blaty kuchenne z konglomeratu kwarcowego są świetną alternatywą dla blatów wykonanych z kamienia naturalnego. Są solidne i trwałe. Dużo lżejsze od kamienia i przyjemne w dotyku. Kamień jest wyjątkowo zimny, natomiast blat z konglomeratu kwarcowego nabiera temperaturę z otoczenia. Kompozyt, z którego wykonuje się blaty składa się ze zmielonej skały, żywic syntetycznych i pigmentów. Te ostatnie pozwalają na nadanie blatu dowolnego koloru. Jednym minusem blatów kompozytowych jest ich cena. Są dosyć drogie. Jednak ze względu na swoją wytrzymałość są opłacalną inwestycją na lata.
Blat kuchenny granitowy
Blaty wykonane z naturalnego kamienia zalicza się najsolidniejszych rozwiązań. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, gorące garnki, rozlane wino i różne pomysły dzieci. Naprawdę ciężko je zniszczyć. Jednak są też wyjątkowo ciężkie, więc sprawdzą się tylko przy solidnych szafkach. Blaty granitowe są także niezwykle eleganckie. Ich estetyka jest ponadczasowa i pasują do praktycznie każdego rodzaju kuchni. Wada? Ponownie cena, ale wszystko co porządne jest droższe. Jednak warto inwestować w rzeczy, które zostaną z nami na lata.
Ostatnio dowiedziałam się o blatach kuchennych z corianu. Siostra używała tego materiału i jest zachwycona jego wyglądem i wytrzymałością.