Praktyczne sposoby na urządzenie kuchni.

Praktyczne sposoby na urządzenie kuchni.
Odpowiednie urządzenie kuchni sprawi że pomieszczenie to będzie praktyczne. Odgrywa ona niezwykle ważną rolę w naszym życiu, zatem wszystkie elementy w niej powinny tworzyć całą spójność. W kuchni spędzamy sporą ilość czasu dlatego warto zadbać o jej funkcjonalne urządzenie tak by czas w niej spędzony był jak najlepiej wykorzystany. Jak zatem urządzić kuchnię aby była wizualnie interesująca a jednocześnie dopasowana do naszych potrzeb? Tego dowiecie się w tym artykule. Mamy dla Was kilka cennych porad dotyczących zagospodarowania tego pomieszczenia.
Trójkąt roboczy.
Tworzą go trzy najważniejsze elementy wyposażenia kuchni : lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Starajmy się dopasować meble tak, by te elementy stały jak najbliżej siebie, tworząc między sobą trójkąt. Dzięki takiej konstrukcji korzystanie z kuchni stanie się wygodniejsze i sprawniejsze.
Blaty kuchenne.
Przy doborze blatu powinniśmy kierować się zasadą jego wysokości: blat powinien znajdować się 10-15 cm poniżej łokcia osoby, która przy nim stoi. Blatów w kuchni nigdy za wiele. Powinny być umiejscowione tak, by mieć wszystko w zasięgu wzroku i ręki. Wygodnym rozwiązaniem jest powieszenie szafek bezpośrednio nad blatem i oświetlenie go miejscowo lub paskiem ledowym.
Bateria kuchenna z elastyczną wylewką.
Składa się ona z ruchomej głowicy z natryskiem. Jest to o wiele bardziej funkcjonalne rozwiązanie niż tradycyjny kran kuchenny. Użycie baterii jest bardzo wygodne i łatwe w obsłudze. Idealnie sprawdzi się w zlewach dwukomorowych. Dzięki niej możemy precyzyjnie kierować strumień wody w wybrane przez nas miejsce. Dodatkowo o wiele łatwiej umyjemy większe naczynia i garnki za sprawą możliwości natężenia strumienia wody.
Podzielenie kuchni na strefy.
Rozkład kuchni z podziałem na poszczególne strefy może zaoszczędzić nam wiele czasu na szukaniu konkretnych produktów. Podstawowy podział wygląda następująco:
1. Strefa gotowania – kuchenka, piekarnik, mikrofalówka i okap. Każde z tych wyposażeń powinno znajdować się blisko siebie. Dzięki takiemu rozmieszczeniu gotowanie pójdzie nam sprawniej i przyjemniej.
2.Strefa przygotowywania posiłków – czyli blat kuchenny (ewentualnie wyspa), reling kuchenny, stojak z nożami oraz pojemniki z przyprawami. Posiadanie wszystkich tych elementów obok siebie zaoszczędzi nam czas obróbki wstępnej w procesie przyrządzania jedzenia.
3.Strefa zmywania – zlewozmywak z baterią, kosz na śmieci, zmywarka i szafka na chemię ( płyny do mycia naczyń, ściereczki, szufelkę i zmiotkę, gąbki do czyszczenia).
4.Strefa przechowywania – czyli wydzielone miejsce do trzymania wszelkiego sprzętu kuchennego codziennego użytku ( garnków, naczyń, sztućców i innych drobnych elementów). Taka strefa powinna być wydzielona w szafkach kuchennych zlokalizowanych w miarę wysoko. Te artykuły używamy stosunkowo często dlatego umieszczenie ich na dolnych półkach sprawi, że będziemy musieli się często schylać lub klękać.
5.Strefa zapasów – nie każde mieszkanie ma metraż pozwalający na urządzenie osobnej spiżarni na żywność długoterminową. Dlatego też warto takie miejsce wygospodarować w szafkach kuchennych. Oprócz tego do strefy zapasów zaliczymy również lodówkę i zamrażarkę.
Oświetlenie.
To bardzo ważny element w urządzeniu kuchni. Warto zdecydować się na kilka źródeł światła w tym pomieszczeniu. Godnym polecenia rozwiązaniem jest wybór żyrandola z ruchomymi reflektorami. Za jego sprawą uzyskamy w kuchni efekt rozproszonego światła. Warto również wziąć pod uwagę oświetlenie miejscowe, które zainstalować należy nad kluczowymi miejscami w kuchni: blatem, zlewozmywakiem czy stołem.
Odpowiednio dobrane meble.
Przy urządzeniu kuchni od podstaw mamy wachlarz możliwości jej aranżacji idealnie dopasowując pod swoje potrzeby. Jedną z tych opcji jest wybór mebli kuchennych. Podstawowym warunkiem w tej kwestii jest znalezienie mebli odpowiednio pojemnych. W ostatnim czasie w modzie jest całkowite zabudowanie wszystkich sprzętów. Dzięki temu w kuchni łatwiejsze jest utrzymanie czystości, pomieszczenia wyglądają na bardziej estetyczne i schludne. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się na otwartych przestrzeniach, na przykład połączonych z salonem – optycznie całe mieszkanie staję się większe a kuchnia nowocześniej zagospodarowana. W przypadku połączenia kuchni z jadalnią i salonem warto pamiętać o podobnej aranżacji wszystkich tych pomieszczeń tak, by tworzyły spójną całość.
Kolorystyka.
Tutaj zasada jest prosta – jasne meble optycznie powiększają pomieszczenie. Nie jest prawdą że trudno jest utrzymać je w czystości. Znacznie trudniej jest w przypadku mebli w ciemnych kolorach – nadają one kuchni ciężkości, mogą przytłaczać domowników. Poza tym na ciemnych meblach znacznie bardziej widać osiadający kurz, który odbija się na frontach szafek od światła dziennego.
Odpowiednie rozmieszczenie drobnych elementów.
To bardzo ważna kwestia w funkcjonalnym korzystaniu z kuchni. Takie drobne elementy składają się w całość praktycznego pomieszczenia. Godnym wzmianki są przede wszystkim gniazdka. Gniazdek, podobnie jak blatu w kuchni nigdy za wiele. Warto poza podstawową ilością gniazdek zagospodarować kilka dodatkowych. Na przestrzeni czasu okaże się że to było świetnym pomysłem. Okno w kuchni jest obowiązkowe. Jednak w kwestii jego dekoracji nie należy przesadzać – optymalnym rozwiązaniem są rolety lub żaluzje. I tyle. Nie wskazane są firanki a tym bardziej zasłony, które będą przesiąkać zapachem kuchni. Także płytki kuchenne w nadmiarem wzorów i mocnych akcentów nie sprawdzą się w każdym wnętrzu. Za ich sprawą domownicy nie będą mogli skupić się na gotowaniu, ilość zdobień z czasem może stać się przytłaczająca. Jeżeli zdecydujemy się jednak na obecność ozdobnych płytek w naszej kuchni, warto ozdobić nimi tylko jedną wybraną ścianę. W innym przypadku kuchnia będzie wydawać się mniejsza niż jest w rzeczywistości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.