O ile orzechy brazylijskie są znane i lubiane, o tyle rzadziej mówi się o oleju, który jest z nich pozyskiwany. Orzechy są pyszne, mimo że kaloryczne, ale zawierają również kilka składników, bez których organizm nie potrafi normalnie funkcjonować. Takie same właściwości ma olej o złocistej barwie, który uzyskuje się podczas tłoczenia smacznych orzechów.
Przede wszystkim w oleju można znaleźć selen. Jest on trudny do dostarczenia, ponieważ jego ilość w produktach spożywczych nie jest bardzo duża. Jednak jest istotny dla wzmocnienia układu odpornościowego, płciowego, jak również dla zwalczania wolnych rodników. Im ich mniej w organizmie, tym mniejsza szansa na rozwój nowotworów różnego rodzaju. Również w oleju z orzechów brazylijskich znajdują się kwasy omega-3 i omega-6, jednak poza nimi można znaleźć w nim również białko.
Jest ono jednym z najważniejszych budulców organizmu i bez niego prawidłowy rozwój mięśni byłby niemożliwy. Z tego powodu osoby aktywne fizycznie powinny włączyć do diety olej z egzotycznych orzeszków.