Wszystko, co może sprzedać człowiek, może też sprzedać automat. Automaty vendingowe to handel zautomatyzowany, tzn. bez udziału człowieka, różniący się pod względem przeznaczenia sprzedawanych towarów.
Spróbujmy to sprostować i sklasyfikować obecne typy automatów vendingowych, dzieląc je według rodzaju, typu i przeznaczenia. Te same automaty mogą należeć do różnych grup, w zależności od atrybutu typologicznego.
Według rodzaju sprzedawanego produktu lub usługi:
1) Automaty sprzedające napoje
Klasyfikujemy tutaj automaty do kawy, automaty do puszek, automaty sprzedające butelkowaną wodę gazowaną, automaty sprzedające świeżo wyciskane soki i kawę. Rzadziej spotykane typy automatów vendingowych: do sprzedaży koktajli tlenowych, koktajli mlecznych, automaty do sprzedaży herbaty i inne.
2) Automaty do sprzedaży żywności
Są to przede wszystkim automaty do sprzedaży przekąsek, ale także automaty do sprzedaży gorących dań, pizzy, popcornu, waty cukrowej, gumy do żucia i inne automaty, które oferują klientom gotowe do spożycia produkty.
3) Automaty do sprzedaży produktów nieżywnościowych
Automaty vendingowe mogą służyć do sprzedaży wszystkiego, co nie jest zabronione przez prawo, ale w naszym kraju nie ma zbyt dużej liczby tego typu maszyn. Są to automaty soczewkowe, automaty do sprzedaży świeżych kwiatów i kilka innych typów. W globalnej praktyce vendingowej lista ta jest oczywiście znacznie szersza: od automatów do sprzedaży leków, artykułów dla zwierząt po automaty do sprzedaży samochodów.
4) Automaty do sprzedaży usług
Ta kategoria automatów vendingowych od dawna reprezentowana jest wyłącznie przez terminale płatnicze, ale w ostatnich latach nabiera rozpędu Vendingowe fotele masujące, maszyny do ładowania urządzeń mobilnych, automaty fotograficzne do drukowania zdjęć z sieci społecznościowych, kioski informacyjne. Urządzenia do manicure są egzotyczne.
5) Automaty z artykułami rozrywkowymi
Lwia część takich automatów to automaty “dla dzieci”. Są to różne automaty vendingowe, dźwigi do ciągnięcia wypchanych zabawek itp.
W zależności od stopnia gotowości towaru, można wyróżnić maszyny:
Dla towarów gotowych do spożycia
Jako przykład niech posłużą automaty z przekąskami i automaty z napojami z beczek (kvass, lemoniada).
Dla produktów wytworzonych przez dozownik podczas sprzedaży
W tej grupie znajdują się prawie wszystkie automaty do przygotowywania napojów (dzbanki do kawy, dzbanki do herbaty, napoje gazowane, świeżo wyciskane soki) oraz automaty do gotowania żywności. Te automaty vendingowe zazwyczaj posiadają w swojej konstrukcji urządzenia grzewcze (kocioł, piec) lub urządzenia chłodnicze.