Formy silikonowe do pieczenia, cechują się właściwościami nieprzywierającymi, zapewniają dużą przewodność ciepła, mają nie tylko różnorodne zastosowania, ale są też w pełni bezpieczne i można używać ich nawet w kuchence mikrofalowej. Nie wchłaniają wilgoci, łatwo je wyczyścić czy usunąć z nich zabrudzenia, wystarczy umyć je pod bieżącą wodą lub namoczyć, a następnie wytrzeć. Wykonane z 100% silikonu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, formy są stabilne i trwałe.
Właściwości form silikonowych
Umożliwiają lepszą cyrkulację ciepła i zimna, krótszy czas pieczenia, równomierne pieczenie, łatwe odchodzenie wypieku od ścianek. Jeśli chodzi o praktyczne zalety, nie wymaga natłuszczania. Formy są miękkie, można je zwijać i rolować, są odporne na zabrudzenia. Nie odbarwiają się i nie chłoną zapachów, są łatwe w czyszczeniu i pielęgnacji. Nadają się do mycia w zmywarce. Do piekarnika, kuchenki mikrofalowej, lodówki, zamrażalki.
Formy silikonowe, uniwersalność
Nadają się do niskich i wysokich temperatur, od -40 stopni Celsjusza do +250 stopni Celsjusza. Trzeba zapamiętać, by nie stawiać form nad palącym się płomieniem.
Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur, czyli po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika. Dzięki elastyczności formy silikonowe zajmują mało miejsca przy przechowywaniu.
Silikon bardzo szybko stygnie, już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę. Dobrze przewodzi ciepło, więc czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych
Potrawy nie przywierają, form nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem. Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, łatwo je umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, wystarczy przetrzeć miękkim zmywakiem, i szybko schnie.
Pieczenie z fantazją
Teraz pieczenie nie jest nudne. Foremki do ciasteczek oraz większych rozmiarów formy silikonowe do pieczenia mogą mieć różne kształty, a także kolor pozwoli Ci piec z fantazją. Zastosuj i sprawdź tę nowoczesność i jakość na wysokim poziomie. Teraz pieczenie może być dobrą, rodzinną zabawą. Nie będzie to ani trudne, ani czasochłonne. Przepyszne ciasteczka, babeczki czy inne słodkości, lubią raczej wszyscy. Pamiętasz z dzieciństwa zapach dopiero co upieczonego ciasta? Można też upiec chleb, na pewno wyjdzie smaczniejszy niż ze sklepu. Ale można również, zapiekanki i wypieka wytrawne. Jeśli tylko będą odpowiednie akcesoria do pieczenia, oraz chęci i zapał, to zobaczysz, że pieczenie stanie się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze.
Przydatne silikonowe akcesoria
Oprócz formy keksowej, okrągłej tortownicy czy prostokątnej blachy do ciasta drożdżowego możesz wyposażyć swoją kuchnię w dodatkowe, bardzo przydatne akcesoria do pieczenia. Specjalne rureczki do pieczenia rurek z ciasta francuskiego, formę do wypieku precli i precelków, a także formy silikonowe w kształcie serca, kwiatka itp. Szpatułki do nakładania kremów i mas, patery do tortów, różnego rodzaju wałki i wiele innych przydatnych, kuchennych akcesoriów. Silikonowa stolnica, czyli cienka mata wykonana z silikonu, na której możesz wyrabiać, zagniatać, rozwałkowywać i wykrawać ciasteczka i inne. Mata silikonowa do pieczenia, którą możesz położyć na blasze, na niej ułożyć ciastka do pieczenia, i razem umieścić w piekarniku. Mata silikonowa do pieczenia jest wytrzymała, odporna na działanie wysokich temperatur i bardzo łatwa w czyszczeniu. Wielokrotnego użytku. Foremki silikonowe do ciast wymagają natłuszczenia jedynie przy pierwszym użyciu. Nadają się do ciast, które można bez trudu wyjąć z formy, najlepiej sprawdzą się do babeczek lub innych wypieków z ciasta babkowego. Silikonowe foremki można wykorzystać również do kostek lodu, deserów mrożonych czy kształtów z masy cukrowej, do ozdabiania. Nie pochłania również zapachów, dlatego przygotowuje się w niej zarówno słodkości, jak i dania bardziej wytrawne. Stolnice, wałki, pędzelki czy szpatułki wykonane z tego materiału będą nam służyć przez naprawdę długi czas.